Haberler

TEBAR'dan Üreticilerimize bir hizmet daha; Dıştan Yangın Etkisi Altında Davranış Tayini (TS EN 13501 - 5) bir tek TEBAR'da

TEBAR A.Ş; çatı kaplamalarının dıştan yangın etkisine karşı davranışları ile ilgili yapmış olduğu yatırımları ile Türkiye'de bir ilk daha gerçekleştirdi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yazılı oluru alındıktan sonra yurt dışından uzmanların katılımları ile tesis edilen bu deney düzeneğinde çatı kaplamalarının, “yanan parçacık” ve “rüzgâr etkisi” altındaki davranışları BROOF(t2) veya FROOF(t2) olarak sınıflandırılabiliniyor. Deney düzeneği; çatı kaplamasının dış yüzeyindeki alev yayılımının ve çatı elemanları içerisinde alev yayılımının değerlendirilmesinde kullanılıyor.

Bu metotta deney numunesi; yatayla 30°'lik çatı eğiminde deney düzlemine bağlanıyor ve üzerine yanan özel bir ahşap ızgara konularak, sistem fanlar vasıtasıyla belirli hızlarda zorlanmış hava akışına maruz bırakılıyor. Oluşturulan yanma ve rüzgâr etkisi altında belirli sürelerin sonunda deney numunelerinde meydana gelen hasar görmüş uzunluğun ölçülmesi sınıflandırma yapılıyor. 2m/s ve 4m/s rüzgâr hızlarında gerçekleştirilen deneylerin ardından çatı örtüsünün ve taşıyıcı alt tabakanın ortalama hasar gören numune uzunluğu ≤ 0,550 m, azami hasar gören numune uzunluğu ≤0,800 m ise ürün BROOF(t2) olarak sınıflandırılıyor. Bu şartları sağlamayan ürünler ise FROOF(t2) olarak sınıflandırılıyor.

ÖZELLİKLE ÇATILARIN SU YALITIMINDA KULLANILAN ÖRTÜLER VE YANICI ÇATI KAPLAMALARININ TABİ OLDUĞU BU DENEY METODU İLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ İÇİN TEBAR'A BAŞVURUNUZ.

© Haziran 2008